Közösképviselet tanulságai
 
Finanszírozási okok:
 1. Csak azokat a felújítási összegeket lehet komolyan elfogadni, amik konkrét kiírást tartalmaznak és meg lettek pályáztatva – ezzel milliókat lehet már ezen a szinten is spórolni.
 2. Az önerőt biztosítani kell folyamatosan felújítási alap képzésével.
 3. A közös területek, homlokzatok, udvarok, légudvarok, egyéb helységek használatáért jelenben és visszamenőleg is fizetni kell, ezek az egyéb bevételeit képzik egy társasháznak.
 4. Hagyni kell az embereket dönteni, a csendes többség a fejlesztést mindig támogatja. A döntéseket érdemes írásban a közgyűlés előtt felvezetni és a javaslatokat megindokolni.
 5. Önkormányzatnál rendszeresen kell pályázni.
 6. A helyi képviselővel szükséges rendszeresen kommunikálni, fogadóórán szóban, később emlékeztető és feljegyzés formájában írásban, hogy jól tudja képviselni a választóit.
 7. Könyvelés jó legyen – ez sarkalatos pont!
Az Emberi tényezők:
 1. Szándék a teremtő erő!
 2. A közös képviselő célja lehet, hogy csak pénzt akar keresni vagy szereti is azt amit csinál. Ha pénzt akar keresni a házon elvégzett munkák rossz minőségén ez jól látható lesz.
 3. Céltudatosság, és elszántság – az ember szeresse azt amit csinál, és pontos képe legyen arról mit akar elérni. (Hogy fog kinézni a „házam”?)
 4. Negatív kommunikáció megállítása lakók, és cégek között – mint egy pap. A romboló emberek negatív kommunikációját meg kell állítani, mert egy 60 fős közösségben elég 3 antiszociálisan működő személy, és ha minden információt komolyan veszünk, amit ezek mondanak és híresztelnek, egy darázsfészekben fogjuk rövidesen találni magunkat, és biztosan egy diliházban fogunk kikötni.
 5. Tudja az ember a konfliktusmegoldás módját és helyét, a hivatalokkal csak írásban lehet kommunikálni, és csak mindig a „fejjel”. A hivatali dolgozók és titkárnők nem hivatalos feladata az ügyek lepattintása, kivéve ha írásban kommunikálunk, annak ugyanis van nyoma!
 6. Hallgasson az ember a megérzéseire, konfliktusokat csak végtelen türelemmel és kommunikációval lehet és kell rendezni.
 7. Az egyetlen hely ahol köz-képvislő kénytelen figyelembe venni a befizető emberek véleményét az a társasházi közgyűlés. Valljuk be, a többi helyen figyelmen kívül hagyják azt, mit és hogyan akar a választópolgár, éppen ezért a helyi és országos képviselők, a különböző inkorrekt szolgáltatók iránti felhalmozott gyűlölet és feszültség mind a közös képviselőn fog csattani.